Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2015 » Вересень » 28 » "Немає загадки любові, - вся суть у таланті її розпізнати"
08:22
"Немає загадки любові, - вся суть у таланті її розпізнати"

«У кожної людини є своє рідне гніздо, як у пташки. Те гніздо, у якому виростили і викохали нас батько і мати. І де б не були ми, та в думках, мов лелеки, линемо до отчого дому і зберігаємо свою любов до нього, і в уяві зринає образ рідної домівки, чиста джерельна вода, кетяги калини....Рідне село....Столиця нашого дитинства...»

Саме такими словами з відеоролика розпочалася творча зустріч з професором, академіком АНВШ України Володимиром Атаназійовичем Качканом, яка була присвячена 75 річчю від дня його народження.

 На свято до п.Володимира завітали бібліотечні та клубні працівники району, вчителі –філологи та глядачі, які цінують його творчість та його особистість.

Володимир Атаназійович Качкан, знаний в Україні науковець і громадський діяч, відомий своїм незвичним мовним стилем поет, прозаїк, фольклорист, історик і теоретик української літератури, культоролог, пресознавець, педагог, автор понад 80 книжкових видань. І ми гордимося, що саме наша Рибненська земля дала життя такій талановитій людині, яка безмежно любить свій рідний край та людей.

23 жовтня усі присутні на святі у народному домі м. Тисмениця мали змогу поринути у творчий світ Володимира Качкана, поспілкуватися та насолодитися його багатогранним мистецтвом пера. 

Володимир  Атаназійович завжди йшов до людей і йому було  що сказати людям, з ним цікаво спілкуватися, бо він уміє не тільки здивувати,  а й змушує мислити.  Із його дивного творчого джерела виплескується жива історія, сповнена артефактами глибинних епох. Він хвилює своїми задумами, пробуджує уявлення, виховує художні смаки, впливає на молоде покоління, духовний розвиток суспільства. Його розкутий стиль письма говорить про глибоке знання мови, традицій, культури не тільки української, а й світової. І у  цьому дивовижному синтезі народжуються каскади емоцій, які роблять його творчість неповторною і могутньою.

Наукові та художні твори Володимира Качкана пошановані багатьма преміями – Всеукраїнською в галузі публіцистики (1990 р.), Всеукра­їнською ім. братів Лепких (2002 р.), акаде­мічною нагородою ім. Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки (1995 р.), літературно-мистецькими ім. В. Стефаника (1990 р.) та Івано-Франківською місь­кою ім. І. Франка (2000 р.), Міжнародною премією ім. Воляників-Швабінських (США,
2002 р.) премією ім. Івана Огієнка. 2006 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки». 2009 року американський біографічний інститут визнав Володимира Качкана «Людиною року».

Під гучні оплески глядачів Володимир Атаназійович Качкан зайняв почесне місце на сцені серед близьких йому людей, його односельчан, рибнян, які з радістю зголосилися приїхати дружно на свято тому, що гордяться тим, що така велика людина, академік, професор їх односельчанин.

А далі було саме цікаве – це живе спілкування з академіком. Володимир Атаназійович зі сльозами на очахї згадував своїх батьків, непрості часи повоєнного лихоліття, про вивезення на Сибір, згадав часи, коли працював на обласному радіо, а також ділився спогадами про культурно – дослідницьку роботу, фольклорні експедиції, а саме як відкрив для себе Марію Приймаченко, відому українську народну художницю. Автор Володимир Атаназійович  Качкан звеличив людей наших днів, людей, які, незважаючи на перешкоди, своєю творчістю популяризують українську культуру. Серед цілої плеяди творчих особистостей про яких писав В.Качкан  і наш земляк, уродженець с. Братківці, письменник Роман Федорів, ім.»ям якого названа районна премія у галузі культури, літератури, мистецтва.

Розповіді професора, акдеміка вдало перепліталися із пісенними  композиціями народного аматорського хору с. Рибне, жіночого вокального квартету та сімейного вокального квартету «Лелеченьки» під керівництвом Яреми та Ірини Павликів, народного аматорського жіночого вокального ансамблю «Перлина», керівник Марія Борис, заслужений працівник культури України, народного амоторського чоловічого вокального ансамблю «Два кольори» та молодіжного вокального ансамблю «Фортуна» під керівництвом Тамари Березіцької, солістки Оксани Недоступ, а також програма збагатилася поетичною композицією у декламації бібілотекарів Людмили Андрейчук з Марківців, Надії Шидивар з Сільця та Ольги Басюк із Рибного.

Так заведено, що  коли день народження в людини – то це оточення рідних, близьких та друзів. Разом Володимиром Атаназійовичем до нього на свято завітали його колеги: кандидат історичних наук, доцент п. Ігор Любчик та  кандидат філологічних наук, доцент п. Микола Сулятицький.

Майже дві години тривала творча зустріч з нашим земляком Володимиром Атаназійовичем Качканом, а пройшла як одна мить і так романтично, під звуки музики і поезії наблизилася до завершення. Від імені усіх працівників культури району начальник відділу культури райдержадміністрації Олександра Стефінко щиро подякувала Володимиру Атаназійовичу за таку чудову творчу зустріч, де через призму його спогадів  ми ще більше відкрили його для себе, подякувала за його велику самобутню, своєрідну і цікаву творчість, яка, безумовно, заслужила на велику пошану серед людей та презентувала ювіляру сувенір – фотокартину із зображенням церкви Собору Пресвятої Богородиці і дзвіниці, яка завжди нагадуватиме йому про колиску його дитинства, рідне село Рибне.

ІНФОРМАЦІЯ: завідуюча методичним кабінетом Любов Глодов"юк

ФОТО Івана Постоловського

Переглядів: 687 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024