Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Серпень » 2 » Одаям - 251
15:44
Одаям - 251

  З першого липня мальовниче село Одаї святкували 251 річницю із дня першої письмової згадки, яка належить до 1760 року, що засвідчує "Йосифинська метрика"(1785-1788).

  Першою із версії назви села, що вона походитьь від молдавського слова "одає", що означає шалаш чи хутір(тому що молдавани чи самостійно чи в союзі із турками, татарами не одноразово робили грабіжницькі набіги на Прикарпатті). Другою ж версією назви, що на прилеглій до села території були великі ліси, їх доглядав лісник на прізвище Одай. Коли люди почали вирубувати ліс, будувати будинки, то називали село, прізвищем першого поселенця лісника.

  Село молоде і невеличке. Сьогодні нараховується 534 жителя, понад 100 будинків. Головною вулицею села яка простяглася по ""трасі" із краю в край села називається Центральною. Дві прилеглі вулички імені Шевченка, Ковпака, є також вулиця Нова і Слобицька. Окрасою нашого села є нова церква "Різдва присвятої Богородиці", із довершеним благо устроєм. Є в селі і школа, 1-2 ступенів, є клуб, бібліотека, ФАП, магазини. Село живе, розвиваються. І з року в рік святкує свій ювілей. І здійснюється мрія Івана Франка, щоб кожне галицьке село, мало свою писану історію. Що року готуючись до цього свята все глибше хочеться заглянути в минуле, щоб додати щось нове до нового.

  Свято відбулося в клубі села. Клуб прибраний українськими рушниками та іншими вишивками. Найстарший вишиваний рушник датований 1929 роком. Вчитель трудового навчання житель села Одаї представив на виставку, присвячену "Дню села" витвір своєї праці — це дерев'яний візок із бочкою на вино.


Мельник Марія і Слободян Ірина представили вишиті бісером ікони. Живий пліт придбаний калиною, соняхом створювали присутнім на святі, односельцям, гостям, запрошеним чудовий настрій.

  Пісенним репертуаром радували присутніх аматорський фольклорний колектив села Одаї "Оберіг", ансамбль дівчат "Вишиванка", ансамбль дівчат "Намисто". Не менш зворушені були глядачі пісенними подарунками від Оксани Микицей та Христини Олексин, які радо погодилися привітати жителів села Одаї зі святом. З величезним задоволенням завжди жителі села слухають юну співачку села Одаї Діана Сапа.



  Програму свята було включено привітання до 20 річниці незалежності України. З вітальним словом виступила бібліотека села Федорок Г.М.


 Продовжили діти - учасники гуртка художнього читання. Україна - "то не просто звук і не просто слово, Україна - серця тук, солов'їна мова "... Після багатьох чудових віршів що звеличували красу нашої мальовничої Батьківщини, цінність і важливість наших державний українських символів прозвучали слова більш дійові "Вставай Україно! Вставай ! Виходь на дорогу свободи де грає широкий Дунай, де ждуть європейські народи".

  Родзинкою свята стали привітання Найстаршого жителя і жительки, найстаршої подружньої пари, наймолодшої пари і новонароджених, та вручення дерев'яних сувенірів діткам, хто був одягнений в український стиль.

  Після закінчення концертної програми, люди виходили із клубу у веселому настрої, обговорювали що все було прекрасно — і це є результат праці працівників культури села.

 

Автор: завідувач бібліотекою-філіалом с.Одаї
Федорук Г.М.

Переглядів: 1612 | Додав: kultura | Теги: Святкування дня села, Одаям - 251, село Одаї, Одаї | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Кавецький Олег Васильович • 11:37, 05.09.2013
Одаї супер... ніби дома побував. молодці
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024