Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2013 » Січень » 10 » ПАВЛІВСЬКИЙ КОЛЕКТИВ СТАВ УЧАСНИКОМ ФЕСТИВАЛЮ «РІЗДВО В КАРПАТАХ»
22:49
ПАВЛІВСЬКИЙ КОЛЕКТИВ СТАВ УЧАСНИКОМ ФЕСТИВАЛЮ «РІЗДВО В КАРПАТАХ»


 Обласний фольклорно-етнографічний фестиваль «Різдво в Карпатах», що відбувся 9 січня у Богородчанах, об’єднав навколо феєрії новорічно-різдвяних свят 16 творчих колективів Прикарпаття, що стали його учасниками. Серед них і народний аматорський драматичний колектив с.Павлівка (керівник Олександра Боднар).
 На святі палівчани виступили із прем’єрою – вертепним дійством «Вифлеємська зоря». Різдвяна тематика поповнює репертуар колективу вже сім років. Втім щоразу це новий сценарій, осучаснений матеріал, достосований до реалій нашого часу. Так і цього разу акцент театралізованої постановки  зроблено на проблематиці сьогодення: українська мова, християнська віра, єдність – ці засади вкладені в уста трьох царів, які прийшли вклонитися Сину Божому й принесли Йому дари. Не обійшлося й без традиційних героїв вертепу: Пречиста Діва, Йосип, Ісусик, Ангел, цар Ірод, Смерть, Чорт, Жид, Жидівка та колядники. Усіх їх майстерно зіграли учасники колективу віком від 16 до 67 років. До речі, серед них і сільський голова Павлівки Іван Вацеба. 

 Аматорському драматичному колективу с. Павлівка у 1994 року присвоєно звання «народний», хоча утворений він значно раніше. Людей різних за віком та фахом зуміла об’єднати та надихнути ідеєю творчості художній керівник, директор місцевої школи Олександра Боднар.

 У своєму репертуарі павлівчани мають чимало різноманітних постановок, серед яких і на різдвяну тематику. А ще – яскраві, гумористичні, експресивні, «замішані» на народній творчості театралізовані дійства «Павелецькі вечорниці», «Івана Купала», «Василь і Маланка», п’єси, вистави, водевілі, літературно-музичні композиції.
«Пишучи сценарій вертепного дійства, беремо за основу традиційні слова з місцевих колядок і додаємо щось своє, бо хочеться кожного разу представити нове. Взагалі щороку ходимо колядувати селом. Запрягаємо коні, сідаємо на сани і їздимо від хати до хати». – каже Олександра Бонар. Саме в такий спосіб, колядуючи від хати до хати, учасники колективу збирають кошти, за які шиють сценічні костюми, купують аксесуари та складові театралізованих постановок, поповнюють матеріально-технічну базу.

 Павлівський драматичний колектив – постійний учасник районних заходів. А в час новорічно-різдвяних свят традиційно демонструє яскраві постановки на святкових дійствах різного рівня. Виступи павлівчан вже вписані в історію Всеукраїнського фестивалю вертепів «Карпатія», «Покутської розколяди» у Тлумачі, розколяді в Івано-Франківську, Тисмениці.







Джерело: сайт Тисменицької РДА tsm.if.gov.ua
Відео: сайт ТРО "Тисмниця" tt.if.ua


Переглядів: 1252 | Додав: kultura | Теги: ФЕСТИВАЛЬ «РІЗДВО В КАРПАТАХ» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024