Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Листопад » 28 » У Тисмениці пом’янули жертв найстрашнішої трагедії людства – Голодомору 1932-1933 років
16:16
У Тисмениці пом’янули жертв найстрашнішої трагедії людства – Голодомору 1932-1933 років

Понад 100 запалених свічок пам’яті, віче-реквієм, поминальна панахида, покладання вінків, хвилина мовчання. Так вшанували у Тисмениці 78-у річницю пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Жалобні заходи зібрали 26 листопада 2011 року на центральній площі міста, біля пам’ятника Борцям за волю України, керівництво району, міста, начальників та працівників управлінь, відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації, виконавчого апарату районної ради, територіальних відомств центральних органів виконавчої влади, духовенство, керівників та представників трудових колективів підприємств, установ, організацій, політичних партій, громадських об’єднань, дирекцію та старшокласників Тисменицької школи, молодь, громадськість, ЗМІ.


Голова районної ради Володимир Семенів, перший заступник голови райдержадміністрації Іван Росіцький, міський голова Тисмениці Богдан Дарчин та його заступник Олег Шкрумида поклали вінки до пам’ятника Борцям за волю України.


Жертв голодоморів пом’янули у своїх молитвах присутні, а священики відслужили поминальну панахиду. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання та запаленими свічками.



У цей прохолодний листопадовий день про трагічні сторінки історії з гірким болем згадували у своїх виступах декан Тисменицького деканату о. Петро Скрипник, заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак. У промовах йшлося про мор голодом мільйонів наших співвітчизників. Історія України налічує три голодомори – 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років. Втім, найстрашніший за своєю жорстокістю та кількістю жертв був Голодомор 1932-1933 років. Тоталітарний сталінський режим акцент робив саме на знищенні українського села, яке було оберегом традицій, родини, культури, мови, споконвічних прабатьківських цінностей. Промовці наголошували, що ми повинні добре знати свою історію і засвоїти її уроки, а пам’ять про невинно заморених голодом – це святий обов’язок держави, суспільства і кожного громадянина.

Фінальним мінорним акордом у жалобному зібранні стала композиція із запалених свічок у формі цифри 78, що символізувала річницю знищення голодом мільйонів українців.


Про скорботний день в Україні та трагічні сторінки нашої історії сповіщали приспущені прапори на державних установах, підприємствах, організаціях та скорботна чорна стрічка на них. А також запалені свічки у вікнах свідомих громадян, що долучилися до всеукраїнської акції «Запали свічку».


Джерело: сайт Тисменицької РДА
Фото Тараса Дутки

Переглядів: 894 | Додав: kultura | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024