Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2017 » Червень » 30 » Українська народна хореографія та пісенне мистецтво на Міжнародному фестивалі «Сілезія – Країна багатьох культур»
11:18
Українська народна хореографія та пісенне мистецтво на Міжнародному фестивалі «Сілезія – Країна багатьох культур»

З 16 по 18 червня на запрошення пана Президента м. Рацібуж (Польща) та за організаційно – фінансової підтримки голів Тисменицької районної державної адміністрації п. Івана Семанюка та Тисменицької районної ради п. Романа Крутого народний аматорський ансамбль танцю «Тисменичанка» народного дому м. Тисмениця, керівники Ярема Галига, заслужений працівник культури України та Роман Шкрумида, а також естрадна співачка Діана Шатарська та вокальний ансамбль «Торі» клубу с. Клубівці, керівник Роман Середюк представляли наше рідне українське хореографічне, пісенне мистецтво на Міжнародному фестивалі «Сілезія – Країна багатьох культур», що проходив у рамках святкування 800 – річчя Дня міста Рацібуж.

Поїздка відбувалася згідно з угодою про співробітництво між громадами міст Тисмениця та Рацібуж, яку було підписано 8 травня 2004 року.

Програма візиту творчого колективу була напрочуд насиченою, цікавою і пізнавальною.

Місто Рацібуж розташоване на кордоні з Чехією. З історії відомо те, що ця територія належала Німеччині і лише в післявоєнні роки була приєднана до Польщі. Це не могло не вплинути на культуру, історію, традиції людей, які живуть у цьому чудовому місті. Відвідавши це місто нас цікавило не тільки проведення такого масштабного мистецького фестивалю, але й цікавили питання розвитку і благоустрою Рацібужа, життєдіяльність цього затишного, доглянутого, красивого населеного пункту, захоплювала чистота в місті, на його околицях, в сільській місцевості, що свідчить про рівень культури людей. І про все, що нас зацікавлювало нам розповідала наша куратор, перекладач п. Олена Кириченко, доречі, українка, надзвичайної вдачі молода жінка, яка завжди професійно підходить до своєї справи. Час перебування з нею завжди проходив цікаво, все чітко і сплановано, без жодних очікувань і переживань. Олена завжди уміла все доступно пояснити, зацікавити, порадити, за що ми їй дуже вдячні.

За час нашого перебування ми відвідали Центр соціальної допомоги «Золота осінь», так званий дім перестарілих, де й мали свій перший концерт. Хочеться відзначити те, що старенькі люди, які проживають там, дуже доглянуті, куменікабельні, життєрадісні. Аналізуючи те, як вони аплодували нашим артистам, то ми їм дуууже сподобалися.

Також по програмі ми мали змогу виступати у Центрі культури міста на великій сцені разом із тридцятьма колективами з різних куточків Польщі, а також запрошених колективів із Кіпру, Сербії, Словенії. Кожен колектив відрізнявся один від одного своєю самобутністю, колоритом та ефектними сценічними костюмами.

Основним днем фестивалю стала субота 17 червня. Захоплююче видовище – хід – парад усіх колективів фестивалю центральною вулицею міста у супроводі духових оркестрів з Польщі та Литви. П»ятнадцятихвилинна хода супроводжувалася до Піастовського замку, де і відбувся фестивальний концерт.

Незважаючи на погодні умови, адже у той день періодично падав дощ і було досить холодно, творчі колективи уміли «розігріти» своїх глядачів, стимулюючи їх до гарячих і бурхливих оплесків.

Взяти участь у святкуванні Дня міста Рацібужа, зокрема у Міжнародному фестивалі «Сілезія – Країна багатьох культур» наших тисменицьких артистів запрошують вже кілька років поспіль. Тому від імені усіх учасників колективу, Ярема Галига, художній керівник, при офіційній зустрічі організаторів фестивалю висловив велику вдячність очільникам нашого району, міста, начальнику відділу культури райдержадміністрації за те, що всі ми мали можливість побувати за кордоном, взяти участь у такому чудовому фестивалі, продемонструвати свої творчі надбання, здобути певний мистецький і життєвий досвід, а головне – представити Україну у Європі.

Звучали щирі слова вдячності і в адресу пана Президента м. Рацібужа Мірослава Лєнка та пані Альдони Крупи, автора ідеї, ініціатора і директора фестивалю, п. Ярема щиро висловлював своє захоплення цією тендітною жінкою, яка вже сімнадцять років поспіль виступає головним організатором такої величної культурної імпрези.

А пані Альдона Крупа наголосила на тому, що хоча фестиваль у них проводиться вже сімнадцятий раз, проте кожного року представляється щось нове у жанрі хореографії, кожен раз її захоплюють нові постановки, сценічні образи, костюми, і у неї склалося таке враження, що художній фантазії хореографів, керівників колективів немає меж.

Під час цієї зустрічі керівники хореографічних колективів з Кіпру, Сербії, Словенії, України, Польщі обмінялися адресами та подарунками і заручилися підтримкою з популяризації хореографічного мистецтва у світі, запрошуючи один одного відвідати такі ж фестивалі, що проводяться у кожного з їхніх країн.

Ми представили українське мистецтво достойно, на високому професійному рівні. Багато людей після виступу «Тисменичанки» підходили до нас і запитували чи цей колектив є платним, тобто чи отримують заробітну плату учасники колективу і дуже були подивовані, коли ми відповідали, що наш колектив аматорський, що учасники ансамблю – це люди різних професій, але об»єднує їх любов до танцю.

Недільний день за програмою фестивалю розпочався Мессою у костелі м. Рацібужа, де включав виступ усіх вокальних колективів, гостей фестивалю. А далі всі переїхали у м. Гай ве Слезьку (Чехія), де знову ж таки мали концертний виступ. Чеська публіка глядачів не менш зацікавлено сприймала наших танцюристів і вокалістів, дарувала усім артистам свої радісні усмішки і оплески, насолоджуючись майстерністю виконання вокальних творів, танцювальною технікою, артистичністю, різноманітністю побачених стилів.

Таланти Тисмениччини досить гарно виступали на всіх концертах. Всюди їх зустрічали тепло, щиро та з великим захопленням.

А ми повернулись натхненними та гордими за те, що гідно представили Україну, зокрема наш Західний регіон.

Захоплені спогадами про участь у Міжнародному фестивалі «Сілезія – Країна багатьох культур», продовжуємо працювати над собою, любимо свою справу і пишаємося нашим рідним краєм!

Інформацію підготовила завідувач методичним кабінетом Тисменицької райдержадміністрації Любов Глодов'юк.

Переглядів: 818 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024