Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Січень » 24 » Урочиста академія з нагоди Дня соборності України
10:16
Урочиста академія з нагоди Дня соборності України

   22 січня 1918 року Центральна Рада Української Народної Республіки своїм Універсалом оголосила Україну самостійною державою, а рівно через рік відбулась історична подія – об’єднання Української Народної і Західно-Української Народної Республік.

 Цього року в Україні відзначають 92-у річницю проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР. Тож напередодні великого державного свята, 21 січня, у Народному домі м. Тисмениця відбулася урочиста академія за участю керівництва райдержадміністрації, районної ради, підприємств, установ та організацій району, громадських об’єднань, політичних партій, ЗМІ.


 Свято розпочалося піснею, яка вже давно стала народною, і є неофіційним гімном Січового Стрілецтва – «Ой у лузі червона калина» у виконанні народного аматорського хорового колективу «Благовіст» (керівник Руслана Ракета).

 На знак шани від нащадків покладено вінки до пам’ятника Борцям за волю України та меморіальної дошки Костя Левицького.

  У своєму виступі голова районної державної адміністрації Ігор Овчар зазначив, що «двадцяте століття залишило нам у спадок події, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності. До них належить і 22 січня 1919 року – День Злуки УНР і ЗУНР. Тоді збулася віковічна мрія українського народу жити однією сім’єю на своїй землі, в єдиній державі, не розділеній кордонами». Він пригадав, як 21 січня 1990 року був учасником «живого ланцюга» між Києвом та Львовом, якими були атмосфера та настрої тисяч людей, що тримаючись за руки, виражали свою громадянську позицію.



 Далі були виступи доповідачів. Учитель історії Клубовецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Володимир Сидорик розповів про історичний день – 22 січня 1919 року та події, що передували проголошенню Злуки. 



  Яким був процес державотворення після об’єднання ЗУНР і УНР дізналися присутні із виступу учителя Марковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Валерія Брезіцького. 



  Анна Горбак продекламувала вірш «Україна», а народний аматорський хоровий колектив «Благовіст» подарував присутнім ще кілька патріотичних пісень.


 На сцені працівниками районної бібліотеки оформлено книжкову виставку під назвою: «22 січня – День Соборності України».


 Свято завершилося спільним виконанням Державного Гімну України.



Автор: Наталія Палагіцька

Фото: Тарас Дутка


Матеріал використано з сайту Тисменицької РДА

Переглядів: 2654 | Додав: kultura | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024