Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2014 » Березень » 9 » Урочисте віче з нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка
12:03
Урочисте віче з нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка


     9 березня у Тисмениці з нагоди двохсотих роковин від Дня народження Тараса Шевченка відбулося величне віче із назвою: «Кобзарю, знов до тебе я приходжу». Прийшли віддати честь і шану великому Пророку нації керівництво районної державної адміністрації, районної ради, міста Тисмениця, духовенство, очільники та працівники владних структур району, підприємств, установ, організацій, інтелігенція, лідери та представники громадських об’єднань, громадськість.
     Урочистостям, які відбулися на оновленій площі із відреставрованим пам’ятником Тарасу Шевченку, передувала процесійна хода від храмів Тисмениці – святого Миколая та святого Архистратига Михаїла. До слова, вітання священиків, влади та вірян із двох колон, які зустрілися, відбулося перед встановленим на фасаді будинку центру культури та дозвілля «Відродження» банері із портретом та цитатою з поезії Тараса. 

    Неймовірна площа, одягнена у державні прапори, прикрашена атрибутом українськості – вишивкою та встановленими по обидва боки біля пам’ятника Т.Шевченка великими банерами в синьо-жовтих кольорах, «дихала» національним духом.

    Під звуки «Думи мої, думи мої» у виконанні духового оркестру (керівник Роман Малецький) відбулася церемонія покладання вінків до пам’ятника, яку здійснили керівництво районної державної адміністрації та районної ради, міської ради, провідних підприємств району ПАТ «Хутрофірма «Тисмениця» та ПАТ «Тисменицягаз».

    Після слів ведучого – методиста відділу культури райдержадміністрації Романа Шкрумиди: «І сьогодні велич духа Шевченка обіймає Небесну Сотню, яка віддала життя заради нас», пам’ять загиблих на Майдані вшанували хвилиною мовчання.

   Священики церков святого Архистратига Михаїла Роман Микієвич, святого Миколая Володимир Гринишин та Різдва Пресвятої Богородиці Микола Понайда відслужили молебень, а о.Роман виголосив проповідь-звернення до вірян.

   Натхненно продекламувала вірш Ліни Костенко «Кобзареві» педагог Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, активна учасниця загальнорайонних заходів у Тисмениці Ольга Карп’юк.

    Піднесену атмосферу заходу продовжив виступ учасника аматорського мистецтва Тисмениці Анатолія Голубчака, який виконав пісню Василя Зінкевича «Шлях до Тараса».

   До слова запросили заступника голови районної ради Руслана Фармуса. Його виступ був проникливим, палким, сповненим щирою любов’ю до України, пересипаний цитатами із творчості Шевченка, які ніби списані із нашого сьогодення. Не оминув увагою промовець й події, що відбуваються в ці дні в Криму та східних регіонах України. А також додав, що тисменичани одразу ж відгукнулися на прохання підшефної військової частини А 4591 Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що розташована у Севастополі, і зібрали кошти для підтримки вірних Українському народові військових. 

   Учитель Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, керівник дитячої інформаційної ліги «Сузір’я» Богдан Нагорняк до мікрофона вийшов із синьо-жовтим прапорцем, тримаючи за руку хлопчика. Він назвав Україну мирною державою, яку віроломно хочуть знищити, і порівняв події, які відбуваються в нашій країні, із засудженням невинного Ісуса Понтієм Пилатом. Виступаючий закликав слідувати заповітам Шевченка: єднатися у вірі, у щирій любові до України, шукати дорогу до Бога, згуртовуватися навколо християнських заповідей. І саме це допоможе нам вистояти і перемогти зло, яке сьогодні уособлює агресор зі Сходу. 

   Продовжив виступ маленький Денис, який своїм щирим дитячим виконанням поезії «Садок вишневий коло хати» не залишив байдужим жодного із присутніх. 

   Безсмертну і таку близьку нам сьогодні, що дає відповіді на багато запитань, поезію Шевченка «Осія. Глава XIV» декламував читець Ярослав Вітенко – учасник аматорського мистецтва с.Марківці, депутат районної ради. 

   Програму свята, автором сценарію якого була провідний методист відділу культури РДА Людмила Федик, продовжили виступи громадської активістки Тисмениці Ольги Постоловської та голови районної організації «Союз Українок» Ярослави Підлуської.
   Апогеєм заходу стали твори «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Заповіт» у виконанні зведеного хору за участі народного аматорського хорового колективу «Дзвін» (керівник Мирослава Василюк) Народного дому м. Тисмениця та народного аматорського хорового колективу «Благовіст» (керівник Руслана Ракета) клубу «Слобода» м.Тисмениця. 

   Атмосфера великого духовного піднесення перебувала з усіма присутніми під час проведення величного віча. А сонце, яке час від часу виходило з-за хмар, стало променем надії, підкріпленим нашою вірою у перемогу правди і справедливості в часі боротьби із російським окупантом.
   Літературно-мистецький вечір «І оживе добра слава, слава України» за участі мистецьких колективів району, який був запланований на сьогодні, перенесено на травень. А завтра, 10 березня, у день смерті Кобзаря, у храмах буде відслужено поминальну панахиду.





Режисер заходу - Людмила Федик
Ведучий - Роман Шкрумида

Переглядів: 2051 | Додав: kultura | Теги: Урочисте віче з нагоди 200-річчя ві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024