Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2012 » Березень » 25 » Відкриття авторської фотовиставки Юрія Бакая "Образи Світлих"
04:19
Відкриття авторської фотовиставки Юрія Бакая "Образи Світлих"
 29 березня в Івано-Франківську відбудеться відкриття авторської фотовиставки Юрія Бакая «Образи Світлих».

 Фотохудожник, голова спілки фотохудожників Івано-Франківської області, член фотоклубу "Колумб, Юрій Бакай презентує громадськості авторську виставку сформовану за матеріалами фотозйомок проведених в рамках проекту «Врятуймо скарби разом!».

 Автор розкриває своє бачення проблематики в унікальних фотографіях нереставрованих творів сакрального мистецтва.

 Кожен бажаючий зможе придбати фотороботу і долучитися до проекту. Всі кошти від продажу підуть на реставрацію творів сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого мистецтва.

Відкриття виставки
о 15.00 год.
у приміщенні Івано-Франківського
краєзнавчого музею (вул. Галицька, 4а)























ПРО ПРОЕКТ

Відеосюжет ТРК "Вежа"


Мета проекту:
 Збереження та популяризація творів національної спадщини.Створення сприятливого інформаційного простoру для розуміння реставраційної проблематики та промоцій науково-дослідних проектів ІФКМ. Опрацювання методики дослідження і консервації творів мистецтва. Показати в новому аспекті тематично підібрані твори в музейній експозиції, щоб звернути увагу на драму їх перебування у музейних фондосховищах. Знайти нових людей яких турбує доля нашої національної культури, і які зможуть надати свою благодійну допомогу в реалізації програми.

Детальний опис проекту:
 Історія українського сакрального мистецтва в повній мірі відповідає історії, позбавленої, в недалекому минулому, власної державності, української нації. Безповоротних втрат багато. Тому на сьогоднішній день особливо гостро стоїть проблема збереження, консервації вцілілих пам’яток, що знаходяться як в музейних, так і в приватних колекціях.
 Адміністрація Івано-Франківського краєзнавчого музею, фонди якого налічують більше 120 тисяч експонатів, в повній мірі відчуваючи покладену на неї відповідальність щодо збереження, реставрації, популяризації та введення в науковий обіг фондових колекцій, зокрема творів релігійного мистецтва, підтримала ідею художника-реставратора музею Валерія Твердохліба, започаткувавши благодійний проект «Врятуймо скарби разом!». Метою даного проекту є залучення широких кіл громадськості області для допомоги в фінансовому забезпеченні реставраційних робіт творів іконопису та скульптури.
 Відкриті для популяризації фонди музеїв Івано-Франківська сьогодні дають нам уявлення про складність системного вивчення музейних збірок. Постає проблема якісної систематизації, обліку і популяризації зібраного віками матеріалу для залучення реставраторів і мистецтвознавців, щоб його дослідити і законсервувати по розробленій методиці, тобто тимчасово зупинити нещадну дію часу на твір мистецтва. Ці, здавалося б, первинні етапи музейної практики є надто занедбані у масштабах цілої держави і поки держава знайде кошти, ми можемо їх назавжди втратити.
 Проект засновано не на порожньому місці. Продовжуючи роботу перших реставраторів збірки музею Миколи Канюса та Олеся Фіголя, завідувач відділу реставрації Валерій Твердохліб впродовж п’ятнадцяти років праці повернув до життя десятки творів галицького іконопису. Підсумком проведених робіт в 2008 році до 1020-ліття Хрещення Русі були виставки: «Галицька ікона» в стінах національного заповідника «Софія Київська» м.Київ та «Врятовані шедеври» в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.
 Офіційною датою відкриття проекту можна вважати 25 листопада 2009 року коли в залах ратуші відкрилася виставка «Врятуймо скарби разом!»
 Одними з перших на заклик проекту «Врятуймо скарби разом!» відгукнулися ієрархи українських церков – правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло, правлячий архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, архієпископ Івано-Франківської та Галицької дієцезії УПК КП Іосаф, отець-митрат, настоятель кафедрального собору «Святого Воскресіння» Юрій Новицький. Значну допомогу надала тодішня обласна влада в особі голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука та голови обласної ради Ігоря Олійника, заступників голови ОДА: Олега Коржака, Тараса Парфана, Володимира Шкварилюка, Василя Гладія, Юрія Бодоряка, Василя Бруса. За сприянням цих небайдужих людей було відреставровано дванадцять ікон XVIII - XIX ст. які стали окрасою збірки, і тепер експонуються в залах музею.
 Під патронатом вищевказаних меценатів до 70-річчя музею у львівському видавництві «Манускрипт-Львів» вийшла в світ книга-альбом «Врятовані скарби» з аналітичною статтею знаного українського мистецтвознавця,завідувача відділу давньоукраїнського іконопису «Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького» - Марії Гелитович. Вперше до наукового обігу введено наші невідомі, відреставровані , твори іконопису. Дана публікація, безумовно, сприяла популяризації як, власне, галицької ікони, так і руху по підтримці благородної справи реставрації, дослідження і збереження мистецьких та історичних пам’яток Прикарпаття. 
 Завдяки проекту і розумінню тодішньої влади, з 2010 року вперше в історії музею було офіційно створено реставраційний відділ .
 Проект триває і отримує нову якість , до нього долучаються, як нові небайдужі люди, так і громадські організації. Зараз це співпраця Івано-Франківського краєзнавчого музею та міських неурядових громадських організацій : ГО "Молодіжна Мистецька Формація "Форумс” - голова Микола Джичка, ГО «Рамена» - голова Юрій Бакай та ГО "Спільна праця" - голова Микола Палійчук. Партнерами проекту також виступають: міжнародний благодійний фонд «Християнська родина 3000» - Микола Кравців, обласна дирекція Райффайзен банк Аваль – директор Галина Старчевська.
 Велику надію організатори проекту «Врятуймо скарби разом!» покладають на засоби масової інформації, які висвітлюють теми музейництва, української культури, збереження мистецьких надбань.
 Роботи дуже багато. В музейних збірках чекають на фахову реставрацію ще багато творів сакрального і світського живопису, скульптури, виконаної професійними та народними майстрами, стародруків, старовинних меблів, предметів сільського та міського побуту тощо.
В залах музею відкрита постійнодіюча експозиція реставрованих обєктів ,а також демонструються твори, або їх фотографії (за неможливості виставити оригінали), котрі потребують грунтовних реставраційних робіт і чекають на своїх меценатів.
 Отже, Врятуймо скарби разом! Збережемо для нащадків мистецькі надбання не одного покоління нашого народу. 

Значимість та терміновість проекту:
 Науково-реставраційною радою музею було обрано найкращі твори, в критичному стані збереження, для негайного втручання з порятунку від загрози безповоротної втрати методом консервації. За візуальними спостереженнями видно, що стан окремих творів збірки іконопису та скульптури насправді критичний. Основа деревини на іконах і скульптурах пошкоджена жукомдеревогризом та має значні втрати і деструкції. На всіх пам’ятках видно значне лущення грунту і фарбового шару, що не дає змогу навіть зрушити їх з місця, не говорячи про будь-яке транспортування. Їхня поверхня вкрита великим шаром різного роду забруднень.
 Саме в цій збірці серед понад 120 тис. інших одиниць збереження зберігаються унікальні ікони XVIIXIXст. та пластика таких відомих майстрів періоду бароко, як Матей Полейовський і Джозеф Облеттер, які творили в той період на теренах Західної України,а також велика кількість народної скульптури,яка в більшості своїй є недосліджена.
Обрані твори для консервації потребують негайного втручання з порятунку від загрози безповоротної втрати методом консервації. 

Поетапність втілення проекту: 
● Фотофіксація і опис стану збереження відібраних творів.
● Проведення хімічного, біологічного та ентомологічного аналізів творів.
● Скликання Науково-реставраційної ради ,розробка методики консервації та реставрації колекції.
● Консервація та реставрація відібраних ікон і скульптур із всієї вищезазначеної збірки ІФКМ
● Презентація реставраційним відділом музею нових, маловідомих відреставрованих творів, за кошти меценатів, громаді міста на виставці в грудні 2011року, а також творів які ще будуть потребувати порятунку.
● Відкриття масштабної фотовиставки в рамках проекту, з показом фрагментів нереставрованих творів (автор Юрій Бакай). 
● Очікувані результати проекту;
● Відпрацювати методику з консервації і реставрації та музеологічного збереження фонду давнього іконопису та скульптури ІФКМ, і довести їх до фондово-експозиційного зберігання.
● Отримати чітку та науково обґрунтовану картину зі станом збереження творів мистецтва в збірці ІФКМ. Створити належні умови зберігання в приміщеннях де знаходяться експонати.
● Сформувати громадський осередок сприяння науково-дослідній та реставраційній справі у колах державної влади, громадських організацій, фінансових інституцій та недержавних фондів культурного спрямування.
● Видання в майбутньому каталогу «Врятуймо скарби разом!» колекції ІФКМ, де будуть показані реставровані твори колекції іконопису і скульптури, та всі етапи зробленої роботи по їх збереженню і популяризації. Сподіваємось, що це видання стане своєрідним зразком для втілення нових подібних проектів.



Переглядів: 1479 | Додав: kultura | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024