Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2015 » Грудень » 3 » День пам"яті жертв голодомору
09:57
День пам"яті жертв голодомору

Запаленими свічками, хвилиною мовчання та молитвою 28 листопада у Тисмениці вшанували пам’ять мільйонів жертв геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933, голодоморів 1921-1923 та 1946-1947 років. Поминальні заходи відбулися за участі голови Тисменицької районної державної адміністрації Івана Семанюка, заступника голови Тисменицької районної ради Руслана Фармуса, керівного складу районної держадміністрації, міської влади, духовенства, працівників районних служб, силових структур, підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, учнівської молоді, депутатів, громадськості.

Щороку в четверту суботу листопада українці в усьому світі вшановують пам’ять невинно убієнних своїх співвітчизників. Віче-реквієм у Тисмениці відбулося на площі біля пам’ятника Борцям за волю України. Кілька слів про страшну трагедію від ведучого – методиста відділу культури Романа Шкрумиди. А далі – щира молитва. 

Священики церков Тисмениці, а саме: Різдва Пресвятої Богородиці Микола Понайда, Святого Миколая Руслан Андрусяк, місійного згромадження святого Апостола Андрія Микола Гаврилюк відслужили поминальний молебень, на завершення якого усі присутні спільно промовили «Отче наш» та «Богородице Діво» за душі тих, чиє життя обірвала голодна смерть.

У своїх виступах Микола Понайда та міський голова Тисмениці Степан Сворак говорили про трагедію українського народу. За скромними підрахунками у 1933-му від голоду помели понад 4 мільйони людей, та ще більше – не народилося. То був запланований тоталітарним режимом геноцид волелюбного народу: не могли забрати свободу, хотіли забрати життя. Але нація вижила і породила бійців, які здатні її захистити. Найкращим, що може зробити наше покоління, окрім збереження і вшанування пам’яті, - це зміцнення і розбудова України. 

Сповнений драматизму та гіркої правди про Голодомор 1932-1933 років вірш «Запалімо свічу…» прочитала провідний методист відділу культури РДА Людмила Федик.

Протягом всього заходу присутні тисменичани та гості міста тримали запалені свічки. А після загальнонаціональної хвилини мовчання виклали їх у формі хреста на підніжжі пам’ятника Борцям за волю України. 

Цього дня на території району, як і всієї України, державні прапори були приспущені або із жалобною чорною стрічкою. У вікнах своїх домівок люди встановлювали запалені лампадки та свічки пам’яті про тих українців, які від голоду в жахливих муках відійшли у вічність. 

 

Інформація: Сайт РДА

Переглядів: 680 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024