Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Листопад » 17 » Дитяча інформаційна ліга «Сузір’я» відзначила 10-річний ювілей своєї діяльності
16:51
Дитяча інформаційна ліга «Сузір’я» відзначила 10-річний ювілей своєї діяльності


 100 телепрограм, 500 сюжетів для дитячої ТСН, близько 200 статей до друкованих ЗМІ та чотири фільми, а також репортажі про колектив на одному із провідних телеканалів України та публікації у друкованих виданнях. З таким професійним багажем підійшли до відзначення 10-річного ювілею вихованці та керівник і натхненник Богдан Нагорняк дитячої інформаційної ліги «Сузір’я», що є єдиним таким дитячим проектом в Україні.

 На урочистості з цієї нагоди, що відбулися 16 листопада, у День працівників радіо, телебачення та зв’язку, поважні гості прибули до Народного дому м. Тисмениця. Привітати юних журналістів прийшли представники духовенства – Владика Софрон Мудрий, настоятель монастиря Успення Матері Божої ЧСВВ у Погоні Никодим Гуралюк, парох церкви святого Миколая Володимир Гринишин, настоятель монастиря Андрія Первозванного Тихон Кривецький, влада району та міста – голова районної державної адміністрації Ігор Овчар, голова районної ради Володимир Семенів, заступник голови райдержадміністрації Володимир Дутчак, міський голова Тисмениці Богдан Дарчин, керівники, що завжди підтримують (в тому числі й матеріально) гуртківців – голова правління ВАТ «Хутрофірма «Тисмениця», депутат обласної ради Іван Артемович, директор ТзОВ «Тисхутролюкс» Галина Дарчин, керівник власної дизайн-студії Марія Волосовська, голова районної державної адміністрації з 2005 по 2010 рік Іванна Кучер, директор Тисменицької спеціалізованої школи з поглибленим вивченням окремих предметів Марія Люта, директор ТРО «Тисмениця» Володимир Струк, директор районної бібліотеки Оксана Савчук, редактор газети «Вперед» Володимир Заник, інші гості, а також учителі та учні школи.

 Все розпочалося із благословення та напутнього слова Владики Софрона Мудрого. Позитивну атмосферу святкового дійства підсилила порція гумору від виступу театру мініатюр «Тисменицькі небилиці» та перегляд фільму «Десять талантів», над яким трудилися юні журналісти. Далі ведучі Ольга Карп’юк та Дмитро Постоловський запросили до слова керівника ДІЛ «Сузір’я» Богдана Нагорняка. У своєму виступі він підкреслив, що це – тільки старт. Ювілей назвав важливою подією не тільки в житті гуртківців, але й Тисмениці. І недарма, адже про кушнірське містечко із майже 950-річною історією ці юні поки що журналісти-аматори розповідають у своїх сюжетах і прославляють місто та район власними успіхами на різного роду фестивалях, конкурсах. Щиро дякував Б. Нагорняк за відчутну і постійну підтримку усім керівникам, духовним отцям, які були цього дня присутні у залі.

 Вітаючи «Сузір’я» із подвійним святом, голова районної державної адміністрації Ігор Овчар та голова районної ради Володимир Семенів побажали юним журналістам творчих успіхів та вручили необхідний у їх діяльності подарунок – ноутбук. Володимир Семенів передав привітання від депутатського корпусу районної ради та пригадав свою прес-конференцію для учасників інформаційної ліги у 2003 році. На пам’ять про цей святковий день керівники вручили дітям вітальну адресу, а їх наставнику – почесну грамоту голів районної державної адміністрації, районної ради та грошову премію з нагоди професійного свята. До речі, таку ж грамоту та нагороду перші особи району вручили й редактору ТРО «Тисмениця» Надії Теличкан.

 Партнерами ДІЛ «Сузір’я» протягом десятирічного марафону творчої діяльності буди і залишаються Тисменицька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та ТРО «Тисмениця». Тут діти здобувають знання, вивчають ази журналістики та шліфують навики професії. Директори Марія Люта та Володимир Струк всіляко сприяють тому, щоб талант юних журналістів розвивався, досвід збільшувався, перо – відточувалося. Зі сцени вони говорили багато теплих слів на адресу гуртківців та вручили подарунки.

 Вітали, бажали успіхів та вручали подарунки Богдан Дарчин, Галина Дарчин, Марія Волосовська, Іванна Кучер, Оксана Савчук, Володимир Заник, духовні отці Никодим Гуралюк, Володимир Гринишин.

 Пісенні вітання дарували народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Два кольори» (керівник Тамара Березіцька), учениці вокальної студії Народного дому м. Тисмениця (керівник Тамара Березіцька) Ілона Мороз, Марія Гундяк та Інна Данчук.

 Як все починалося? 09 жовтня 2001 року на оголошення Богдана Нагорняка про створення у школі гуртка юних журналістів відгукнулися 100 бажаючих. У 2001 році їм вдалося створити дві телепрограми, наступного – вже п’ять. У 2003 році діти створили власну газету «Ластівка», у 2004-му стали співтворцями обласної дитячої газети «12 балів». Про телевізійників із Тисменицької школи дізналися в усіх областях України із репортажа спецкореспондента ТСН каналу «1+1» Алли Пасс, писали газети «Голос України», «Експрес», журнал «City Life», майже усі регіональні ЗМІ.

 День за днем, крок за кроком, сюжет за сюжетом вони творять історію дитячого телебачення у Тисмениці. Розповідають про життя школи, міста, інформують про дозвілля та проблеми, що хвилюють молодь. До себе на студію запрошують відомих не тільки на теренах Прикарпаття людей. Серед них – Алла Пасс та зірка проекту «Танцюю для тебе» на каналі «1+1», учениця школи педпрактики музичного училища імені Дениса Січинського, вихованка Дитячої музичної академії у місті Розток (Німеччина) Оксана Горецька. Вона, до речі, стала однією із героїнь фільму «Десять талантів». Гості також вітали ДІЛ «Сузір’я» з ювілеєм. О.Горецька подарувала музичний твір, а Алла Пасс пообіцяла майстер-клас про те, як готують сюжет на телеканалі «1+1».

 Сьогодні у «Сузір’ї» в рамках проекту «Діти та ЗМІ» навчається сорок дітей. Працюють у чотирьох напрямках: телебачення, прес-центр, релігійний гурток шанувальників Анни де Гвінеє та прем’єр-група, де обдаровані діти мають змогу виступати на різноманітних заходах і як ведучі, і як учасники. На заняттях гуртка діти опановують теорію і практичні завдання з журналістської майстерності.

 За час становлення та активної діяльності ДІЛ «Сузір’я» нагороджено численними грамотами різних рівнів, у тому числі й диплом Національної спілки кінематографістів України. «Сузір’я» – володар гран-прі, триразовий дипломант міжнародного фестивалю «Кришталеві джерела – 2009», лауреат цього ж фестивалю наступного року, дипломант Х Міжнародного фестивалю дитячої творчості, телебачення та преси «Золота осінь Славутича – 2003», дипломант Міжнародного телевізійного фестивалю «Дитятко» (2010 рік, м. Харків), володар спеціального призу та диплома цього ж фестивалю у 2011 році, лауреат Всеукраїнського фестивалю дитячих програм та телестудій «Золоте курча – 2011» (Алупка АР Крим). Колектив згадувався у щорічній доповіді Кабінету Міністрів Президенту України «Про становище дітей в Україні» у 2003 році. Почесну грамоту Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту України у 2010 році отримав керівник ліги Богдан Нагорняк. А ще у доробку гуртківців – велика відеотека власної телевізійної продукції і багато щирих слів подяки від вдячних глядачів. Втім команда ДІЛ «Сузір’я» переконана, що це – добрий фундамент, на якому вони продовжуватимуть зводити каркас своїх творчих успіхів, адже попереду – багато нових цікавих проектів та репортажів.



ФОТОРЕПОРТАЖ

фото Івана Постоловського



Джерело:
сайт Тисменицької РДА

Переглядів: 1326 | Додав: kultura | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024