Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Травень » 8 » Результати IX Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячих хорових колективів "Весняні голоси"
19:08
Результати IX Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячих хорових колективів "Весняні голоси"
   На два дні Тисмениця наповнилася дитячим щебетом та дзвінкою піснею. Сюди злетілися співочі соловейки з різних областей України на Вcеукраїнський фестиваль «Весняні голоси». Започаткований у 1994 році з ініціативи Тисменицької школи мистецтв імені Йова Княгиницького, він вже дев’ятий раз зібрав під своє мистецьке крило усіх, хто любить музику, вкладає свій талант та відточує майстерність хорового співу.

   За час створення фестивалю чимало хорових колективів вписали своїм неповторним почерком сторінки в його літопис. Цього року до Тисмениці завітали 13 колективів із Івано-Франківської, Донецької, Тернопільської, Львівської, Хмельницької областей.

   Урочисте відкриття пісенного свята відбулося 06 травня у Народному домі м. Тисмениця. Із короваєм, хлібом-сіллю на вишитому рушнику зустріли тисменицькі господарі своїх гостей. Феєрверк емоцій подарували присутнім виступи зразкового ансамблю народного танцю «Калинонька» будинку культури із с. Радча (керівник Тарас Магдич) та оркестру народної музики Олега Камінського із м. Тисмениця (керівник Олег Камінський)
   З напутнім словом до конкурсантів звернулася голова журі – професор інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслужений працівник культури України Ольга Ничай. Вона побажала успіхів та висловила сподівання, що юні соловейки і надалі будуть примножувати і вдосконалювати українські традиції.
   Кульмінацією того дня стала процедура жеребкування. Під гучні оплески виходили керівники хорових колективів на сцену, щоб дізнатися під яким порядковим номером наступного дня виступатимуть їх вихованці.
   А поки члени журі сперечалися, хористи розігрівали зал та розважали самі себе співами. Явище було вражаючим. Усі присутні на якийсь час забули, що вони – суперники у боротьбі за перемогу, бо стали єдиним великим хоровим колективом. Тут не було донецьких, франківських, кам’янець-подільських чи тисменицьких, з музичною освітою чи без неї. Усі співали серцем. Пісні лунали різні: від українських народних до сучасних естрадних. А коли пролунали перші ноти «Ще не вмерла Україна» учасники донецького колективу одні з перших встали і, поклавши руку на серце, продовжили виконувати Державний Гімн України. Це один із фактів, що красномовно засвідчує, Україна – єдина.

   Решті колективам присвоєно звання дипломанта. Усі учасники фестивалю нагороджені пам’ятними подарунками.
Дипломом та цінним подарунком нагороджено й кращого концертмейстера Ольгу Павлишин (дитячий хоровий колектив «Соловейки» дитячої школи естетичного виховання ім. Мирослава Антоновича із м. Долина) та кращого диригента, заслуженого працівника культури України Павла Макоду (дитячий зразковий хор «Сонечко» Бережанського РБНТ із м. Бережани), який цю відзнаку за історію фестивалю отримує вже втретє.

   Організатори свята висловили подяку за фінансову підтримку підготовки та проведення фестивалю-конкурсу: районній державній адміністрації, районній раді, Тисменицькій міській раді, ВАТ «Хутрофірма» Тисмениця» (голова правління Іван Артемович), СП «Тикаферлюкс» (директор Володимир Іванишин), ТзОВ «Аріон» (керівник Михайло Дем’янів), підприємець Юрків із Тисмениці.

   Директор Тисменицької школи мистецтв, заслужений працівник культури України, ініціатор проведення фестивалю Роман Медвідь подякував усім за участь та запрошував до Тисмениці на ювілейний, десятий, фестиваль, що відбудеться у 2013 році.

   Апогеєм свята стала урочиста передача диригентської палички Павлу Макоді та виконання безсмертного твору Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» зведеним хором учасників ІХ фестивалю-конкурсу дитячих хорових колективів «Весняні голоси».

   Щоб краще запам’ятати Тисмениччину та Прикарпаття, організатори подбали про відпочинок дітей. У день приїзду їх чекала екскурсія до духовно-паломницького центру Прикарпаття – с. Погоня. По завершенні конкурсної програми усі відвідали ще одне духовне місце – Скит Манявський у Богородчанському районі. Для тисменичан це місце має особливе значення, адже його засновник Йов Княгиницький є уродженцем Тисмениці.

   Перебування у Тисмениці не залишило байдужим нікого з учасників. Вони ділилися враженнями, дякували організаторам та обіцяли у себе на батьківщині обов’язково розповісти про район та його серце – невеличке старовинне містечко Тисмениця, якому наступного року виповниться 950 років. А також черговий раз відчути себе частинкою єдиної великої нації – українці через призму пісні, культури, ментальності і духовності.

   З вітальними словами до присутніх у переповненому залі звернулися голова районної державної адміністрації Ігор Овчар, районної ради Володимир Семенів, начальник управління культури обласної державної адміністрації Володимир Федорак, міський голова Тисмениці Богдан Дарчин.
   Керівники відзначили вагому роль хорового співу в історії та культурі нашого народу. Саме через неперевершене хорове мистецтво світ пізнав Україну, її музику, ментальність. Вони бажали учасникам якнайкраще презентувати свій творчий репертуар, зустріти нових друзів, вразити журі віртуозністю та щирістю виконання і, звичайно, перемогти. 

   Перший тур проходив 07 травня у церкві святого Миколая.
Саме в Божому храмі найбільш органічно звучать твори духовної тематики композиторів української та зарубіжної класики, що є обов’язковою вимогою конкурсу. Крім того, особлива аура та акустика сприяють більш повному звучанню співу a-capella. Вимоги такі не випадкові. Адже в Україні хорова музика розвивалася у тісному зв’язку із церквою. У церкві східного обряду практикується хоровий спів без музичного супроводу – а-capella.

   Свято продовжилося по обіді у Народному домі м. Тисмениця.  
Звучали автентичні українські народні пісні, твори української та світової класики. Кожен із учасників прагнув здивувати журі своєю манерою виконання, костюмами і навіть цікавими танцювальними елементами під час виступу.

   Непросто було авторитетному й професійному журі визначити переможця фестивалю-конкурсу.
До його складу увійшли: професор інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, народна артистка України Христина Фіцалович, доценти інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, заслужений діяч мистецтв України Володимир Савчук, заслужений працівник культури України Жанна Зваричук, заслужений працівник культури України Петро Чоловський та незмінний голова – Ольга Ничай.

   За підсумками проведення ІХ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Весняні голоси» перемогу здобули: хорові колективи дитячої музичної школи №2 із м. Калуш
та школи мистецтв №1 із м. Донецьк.
 
Їх нагороджено дипломами І ступеня, присвоєно звання лауреата. Керівники отримали цінні хутрові подарунки із рук голів районної державної адміністрації Ігоря Овчара та районної ради Володимира Семеніва, а також Богдана Дарчина.

   ІІ місце – дитячий хоровий колектив «Соловейки» дитячої школи естетичного виховання ім. Мирослава Антоновича із м. Долина
 
та зразковий хор старших класів ДМШ №1 із м. Івано-Франківськ
Їх нагороджено дипломами ІІ ступеня, присвоєно звання лауреата та вручено цінні подарунки.

   ІІІ місце – хор молодших класів ДМШ №1 із м. Івано-Франківськ,
хор учнів старших класів Тисменицької дитячої школи мистецтв ім. Йова Княгиницького із м. Тисмениця,
народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» Кам’янець-Подільської міської дитячої хорової школи.
Їх нагороджено дипломами ІІІ ступеня, присвоєно звання лауреата та вручено цінні подарунки.

   Спеціальним призом фестивалю від родини Медвідь за краще виконання духовних творів відзначений дитячий хор «Gloria» парафії Воскресіння Христового із с. Липівка.       

Автор: Наталія Палагіцька
Фото: Іван Постоловський


Переглядів: 3165 | Додав: kultura | Теги: Результати IX Всеукраїнського фести | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 9
avatar
0
9 Олена • 18:21, 26.11.2011
і костюми в них жахливі були! що це за мотузки на шиях?!
щоб повішатись чи що?
avatar
0
8 Олена • 18:18, 26.11.2011
Хор з Донецьку взагалі не заслуговує! Там були набагато сильніші хори.. чим донецький!
avatar
0
7 донецк форевер • 21:48, 20.10.2011
Олена, спасибо))
кажется я поняла, кто ты.. да ваш руководитель отличный был) А Донецк-ну что сказать.. умнички)
avatar
0
6 Олена • 20:31, 28.09.2011
так мені здається чимось донецьк всетаки заслуговує на цю нагороду,,,і ми з ними дуже подружились тоді,але всеж таки кращим дерегентом вибрали нашого керівника
avatar
0
5 маня • 16:54, 22.08.2011
ахахахах, Донецк всем нос утёр)))
avatar
0
4 я • 16:53, 22.08.2011
а честно говоря донецк очень даже заслуживает. он боролся до конца..
никто не проехал полноты тысячи километров ради этого конкурса, кроме них.
они показали свои способности, и по-этому выиграли..
так же отлично выступили школа мистецтв ім. Йова Княгиницького із м. Тисмениця, заняв почётное 3 место)
а вот вызвали недовольство участники капеллы "журавлик" из города камянец-подольский
они петь не умеют в хоре.. может по отдельности они чего то стоят.. но в хоре-это кошмар просто. нет ни общего звука, ни штрихов, ни выработанного дыхания..
так что победители заслуживают своих мест..
avatar
0
3 Вера • 14:00, 22.08.2011
мы Донецк заслуживает!
а вы будьте скромнее!!
и вам в следующий раз повезет!!
avatar
0
2 Аня • 00:00, 16.07.2011
Донецький хор не заслуговує насправді цієї нагороди!!!
avatar
0
1 Ксенія • 12:15, 31.05.2011
А знаєте ви, що ансамбль народного танцю «Калинонька» будинку культури із с. Радча (керівник Тарас Магдич) не підтримує Священник с. Радча і не приймає. Це просто обурливо...
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024