Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Листопад » 9 » Йосип Карпів презентував збірку віршів «Осене, застань мене в саду»
14:12
Йосип Карпів презентував збірку віршів «Осене, застань мене в саду»

4 листопада у Клубовецькій школі відбулася презентація збірки поезії «Осене, застань мене в саду» Йосипа Карпіва – колишнього директора школи, а нинішнього керівника краєзнавчого музею, освітянина з багаторічним стажем, поета-лірика, поета-пісняра, літературознавця, краєзнавця, фольклориста, співупорядника спогадів і мартирологів учасників ОУН-УПА, редактора багатьох літературних і краєзнавчих видань, альманахів учнівської молоді, а ще – лауреата районної премії імені Романа Федоріва 2007 року у номінації «література» (публіцистика і краєзнавство).

Зворушлива і ніжна лірика трохи більше, як на ста сторінках, написана автором протягом п’яти десятиліть. За жанром поділена на сім розділів. Є вірші про Клубівці та Тисменицю, покладені на музику і добре знані. Настільки добре, що без них не обходиться відзначення поважних дат у цих населених пунктах. Власне, піснею про рідне село автора й розпочалося мистецьке дійство.

Привітали Йосипа Карпіва із виходом у світ його чергового дітища друзі, колеги, родичі, а також представники районної та місцевої влади, колишні учні та нинішні школярі. Гості дарували добрі слова, квіти, подарунки. Відгуками про книгу поділилися фахівці – член Національної спілки письменників України, журналіст, редактор книжки Василь Лесів (до речі, його дружина Галина займалася її художньою оздобою), літературний критик Ігор Лазоришин. Дякували за вагомий вклад у культурно-освітній розвиток села та району керуючий справами виконавчого апарату районної ради, депутат районної ради Юрій Проценко, голова районного комітету профспілки працівників освіти Франя Мединська, сільський голова Клубівців Богдан Рекетчук, директор школи Володимир Пронюк. Про те, яким є Йосип Карпів, говорили учитель школи та давній друг Василь Палагіцький, сільський дяк Ярослав Федорак, учитель-філолог Наталія Івасюк, племінниця Марія та її донька Оксанка, учениці та випускники школи.

Майстерно справилася із роллю ведучої Оксана Пронюк. Саме її перу належить й сценарій, у якому гармонійно і ненав’язливо перепліталися виступи гостей із поезією з презентованої збірки, а також пісні у виконанні місцевого фольклорного колективу «Клубівчанка». Допомогли їй в організації завідувач бібліотеки, художній керівник мистецьких заходів у селі Марія Палагіцька, заступник директора школи Світлана Татарин та педагог-організатор Олеся Марцінко.

«Все почалося із фотографії», чи то жартував, чи розкривав справжню причину видання збірки сам автор, відповідаючи на запитання ведучої про те, що стало поштовхом до упорядкування написаного та видання книжечки. Вона вийшла тиражем 100 примірників у Івано-Франківському видавництві «Сімик» (директор Іван Слубський), з яким Йосип Карпів вже багато років співпрацює. І не тільки видає власні напрацювання, але й допомагає молодим талановитим авторам себе реалізувати. Серед них і клубівчанка Леся Палагіцька, яка також цього дня адресувала масу позитивних і заслужено добрих слів на адресу «хрещеного батька моєї збірочки, учителя та наставника». Леся та ще дві випускниці школи – Галина Карпів та Христина Нищук допомогли поринути у спогади та роздуми в осінньому саду за допомогою театралізованої постановки літературних творів Йосипа Карпіва. А завбібліотеки Марія Палагіцька здійснила екскурс у виданий дослідницький та фольклорний матеріал автора, що став настільною книгою у підготовці педагогів до уроків краєзнавства.

Вірші Йосипа Карпіва читають та декламують не тільки в отчому селі та на теренах краю, але й далеко за межами держави – у далекому італійському місті Болонья, де проживає багато українських емігрантів. Вони також влаштували презентацію книги, а відгуки про неї було зачитано дня, що стало справжньою несподіванкою для автора.

Завершилася мистецька імпреза спільною світлиною. Саме так, як вірш передає момент відчуттів і душевних переживань, так і зафіксована мить нагадуватиме кожного разу про справжнє свято душі і слова, що відбулося цієї осінньої днини у Клубівцях.


Джерело:
сайт Тисменицької райдержадміністрації


Переглядів: 1491 | Додав: kultura | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024