Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2014 » Жовтень » 14 » ОДНЕ ІЗ ГОЛОВНИХ СВЯТ У КАЛЕНДАРІ УКРАЇНИ
20:09
ОДНЕ ІЗ ГОЛОВНИХ СВЯТ У КАЛЕНДАРІ УКРАЇНИ

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці та утворення УПА, відтепер в нашій державі відзначатиметься День захисника України. Відповідний Указ Президент підписав учора. Тож щороку ми вшановуватимемо борців за волю України, славних повстанців, на жаль, поки що так і не визнаних державою, та новітніх захисників незалежності, територіальної цілісності, суверенітету України.

У Тисмениці 72-у річницю УПА відзначили патріотично і урочисто.

Церковні дзвони вранці сповістили християнам про святкове богослужіння у храмах міста, з якого розпочалася програма заходів. Молилися за Україну, за її вірних синів та дочок, які протягом тернистої і трагічної нашої історії віддавали своє життя на вівтар рідної землі. Просили у Бога миру та опіки у Пресвятої Богородиці. А по завершенні молитовної відправи колоною урочисто вирушили до площі у середмісті, яку з нагоди свята прикрасили державною символікою. 

 

Віче відбулося за участі керівництва та працівників районної державної адміністрації, районної ради, міської влади, духовенства, депутатів, інтелігенції, учнівської молоді із навчальних закладів району, старшого покоління, громадськості. Із хоругвою у військових строях УПА маршовим ходом увійшли загартовані роками, але юні душею активісти районної організації Братства вояків ОУН-УПА. Двоє із них із прапором України та червоно-чорною фаною зайняли почесну варту біля пам’ятника Борцям за волю України.

 

Кошик із квітами кольору синього неба та пшеничних ланів від влади та РО Братства вояків ОУН-УПА поклали до пам’ятника Борцям за волю України, а вінки – до могили УПА по вулиці Слобода та меморіальної дошки члену ОУН Миколі Литвинцю, віддали поклін усім, хто загинув за незалежність нашої держави. 

 

Під звуки Державного Гімну урочисто розпочали офіційну частину патріотичного віче. «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» співали усі присутні – навіть наймолодші. 

 

 

Молебень до Пресвятої Богородиці – покровительки запорозьких козаків, бійців УПА та українських військових, відслужили священики храмів Тисмениці. 

Голова РО Братства вояків ОУН-УПА Петро Галига привітав усіх зі святом, а найперше своїх побратимів та молоде покоління, якому повстанці можуть передати естафету захисту країни. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих за Україну.

«Дерево свободи повинно час від часу окроплюватися кров’ю патріотів і тиранів». Із цього вислову третього Президента США Томаса Джеферса розпочав свій виступ заступник голови районної державної адміністрації Іван Когуч. Сумний досвід переконуватися в істинності цих слів мають українці. Наша держава прагне стати членом Євросоюзу. Втім жоден із народів, що сьогодні входить до альянсу, не йшов таким важким і тернистим шляхом до своєї свободи і не втратив на цьому шляху таку велику кількість своїх найкращих синів і дочок, як наша нація, підкреслив промовець Він пригадав, що УПА – це армії без країни, яку не підтримувала жодна держава. Це мілітаризоване формування забезпечувалося власним народом. Його воїни не призивалися військкоматом, а приходили добровільно, командири не закінчували військових училищ, а здобували досвід у боях. Цих людей ми називаємо елітою, цвітом нації, найкращими, бо тільки той, хто гостро відчуває свій обов’язок перед іншими, готовий на самопожертву, щоб жили люди, достойний таких слів. 

«Ветерани УПА і молодь символізують нерозривність поколінь. Цю єдність поколінь ми бачимо у теперішній боротьбі. Адже загрози і виклики перед Україною ті ж самі, що були 60-70 років тому. Незмінним залишився й ворог. І зараз, як і тоді, до бою стали найкращі повстанці. З болем у серці ми згадуємо ті тисячні жертви, яких зазнав наш народ під час національно-визвольної боротьби у 40-50-х роках минулого століття, так і сьогодні зі страхом спостерігаємо за новинами і щоденно рахуємо загиблих. Але фактом є те, що не той вільний, кого звільнили, бо він потрапляє в залежність від свого визволителя, а той, хто звільнився сам. І наш народ сьогодні звільняється. І я переконаний, що Україна буде вільною і рівною серед найкращих країн світу», - завершив свою промову Іван Когуч.

Ведуча – провідний методист відділу культури районної державної адміністрації Людмила Федик запросила до слова президента Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів Валентина Лесіва, який виступив від імені молодого покоління.

 

Фінальною крапкою офіційної частини стало виконання Державного Гімну України. 

Святковий цикл заходів з нагоди 72-ї річниці УПА продовжили парад і огляд-конкурс пісні та строю учнівської молоді. А представники районного Братства вояків ОУН-УПА поїхали на урочистості в обласному центрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведуча: Людмила Федик

Текст: сайт Тисменицької РДА
©Фото Івана Постоловського

 

 

Переглядів: 862 | Додав: kultura | Теги: ОДНЕ ІЗ ГОЛОВНИХ СВЯТ У КАЛЕНДАРІ У | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024