Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2011 » Квітень » 27 » Відзначення 25-і роковини Чорнобильської катастрофи
17:24
Відзначення 25-і роковини Чорнобильської катастрофи

Втрачене життя та здоров’я, житло та майно, пошкоджене довкілля, примусова евакуація. Це далеко не повний перелік наслідків наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Цього року минуло чверть століття, як вибухнув реактор на четвертому енергоблоці ЧАЕС. Відтоді, в історії України з’явилася ще одна сторінка із трагічним змістом – Чорнобиль.

26 квітня 2011 року у Народному домі м. Тисмениця зібралися представники районної спілки «Чорнобиль», ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, керівництво району, міста, представники інших громадських організацій, начальники відповідних районних служб, щоб вшанувати живих та пом’янути тих, хто віддав своє життя за порятунок інших.

Голови районної державної адміністрації Ігор Овчар та районної ради Володимир Семенів адресували слова подяки за мужність та героїзм учасникам-ліквідаторам. Пожежники, військові, енергетики, службовці, фахівці, будівельники. Їм довелося вступити у вимушений двобій із чорнобильським монстром, за що заплатили втраченим здоров’ям та вкороченим життям.

«Одним із пріоритетних завдань Президента України є завершення будівництва захисного комплексу – Саркофага – над пошкодженим четвертим енергоблоком на ЧАЕС», - зазначив у своєму виступі керівник виконавчої гілки влади у районі. Нещодавно відбулася міжнародна донорська конференція. Вже сформовано Чорнобильський фонд розміром близько 550 мільйонів євро. Глава держави сподівається, що вдасться зібрати необхідну суму, щоб добудувати систему укриття і провести роботи для безпечної експлуатації Чорнобильської атомної електростанції.


По завершенні промов керівники району вручили спільні грамоти голів районної державної адміністрації, районної ради та грошові допомоги. Ще 18 ліквідаторів отримали почесні нагороди, придбані за кошти районного бюджету. 


Вшанував чорнобильців грошовими допомогами й міський голова Тисмениці Богдан Дарчин. 

Загалом, цьогоріч керівники 17 територіальних громад відгукнулися на пропозицію районної влади і виділили матеріальні допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, жителям цих населених пунктів. Допомогу від обласної та районної організацій Товариства Червоного Хреста України отримали багатодітна сім’я ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС із с. Радча, дитина-інвалід із Тисмениці та двоє дітей ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що знаходяться на диспансерному обліку, із с. Майдан.

Для світової спільноти Чорнобиль став символом атомної небезпеки планетарного масштабу. Тисячі людей пішли з життя передчасно. Їх пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

130 тисяч осіб були евакуйовані із тридцятикілометрової зони. Для двох із них Тисмениця стала другою домівкою. Йдеться про голову районної спілки «Чорнобиль» Ольгу Недогибченко та її чоловіка Миколу Надогибченка, які вже понад десять років проживають тут. Загалом, у районі налічується 176 осіб, що мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Із них 15 інвалідів І категорії, 106 – ІІ категорії, 56 – ІІІ категорії, 3 вдови, 75 дітей-чорнобильців, 1 дитина-інвалід. Цю сумну статистику озвучила О. Недогибченко у своєму виступі.

День пам’яті про живих, мертвих і ненароджених. Так назвав 26 квітня 1986 року Микола Недогибченко. Від імені ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС він подякував керівництву району, міста та усім, хто долучився до проведення заходу, за щорічне відзначення цієї трагічної дати, небайдужість та постійну увагу до проблем чорнобильців, вшанування людей, життя яких забрала Чорнобильська катастрофа.

Завершився захід виступом оркестру народної музики Олега Камінського.


Матеріал з сайту Тисменицької РДА
Автор фото: Іван Постоловський

Переглядів: 1108 | Додав: kultura | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024