Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2016 » Жовтень » 12 » Наші аматори у Польщі
10:14
Наші аматори у Польщі

З 23 по 26 вересня учасники народного аматорського ансамблю танцю «Тисменичанка» народного дому м. Тисмениця, керівники заслужений працівник культури України Ярема Галига та Роман Шкрумида, керівник оркестрової групи Олександр Тарас, вокальне тріо «Калинове намисто», керівник Леся Сендецька, солістка Світлана Бойко, скрипалька Галина Зелінська на чолі з начальником відділу культури Тисменицької райдержадміністрації Олександрою Стефінко  брали участь у фольклорно – етнографічному святі «Обжинки»  в Республіці Польща, м. Рацібуж. 

Це чудове польське містечко зустріло  наших учасників теплою погодою, прекрасною творчою атмосферою та гостинністю. Учасники  проживали в дуже гарному туристичному комплексі «Кемпінг Обора»  в маленьких  дерев»яних будиночках з облаштованою відпочинковою зоною: бігові доріжки, кардіо – зона, відкритий басейн і б.інш.  

 

До слова, хочу нагадати, що м. Рацібуж наше партнерське місто. Угода про дружбу і співробітництво між містами була укладена за підписом колишнього  голови  м. Тисмениця , а нинішнього керівника «Тисменичанки» Яреми  Галиги  в  Рацібужі  8 травня 2004 року у  галузі співробітництва: комунальна економіка,охорона середовища,розвиток малих і середніх підприємств, шкільна  і позашкільна діяльність молоді, контакти між фірмами і установами, контакти між мешканцями обох  міст,освіта, культура, спорт і рекреація.   

 І вже 23 вересня о 18.00 год. у переповненому глядачами залі міського будинку культури «Счеха» наші артисти мали свій перший виступ. Кожен танцювальний чи пісенний номер супроводжувався гарячими оплесками вдячних глядачів і від їхньої підтримки й не знати куди поділася втома від 16 годинного переїзду з України до Польщі. 

Перебуваючи  у Польщі ми мали не тільки концертні виступи, але й чудово відпочивали. Саме субота була днем екскурсій та відпочинку. Ми з цікавістю відвідали Замок Піастовскі, ознайомилися з архітектурою міста, а також відвідали водний парк H2Ostrong, де наші учасники мали кілька годин для плавання та різних водних атраціонів. А потім був наступний виїздний концерт у с. Кенджижен – Козлє на фестиваль пісні і танцю за участю колективів з якими у місцевих поляків налагоджена співпраця. 

 

Наступну нагоду знайомства з польським народним мистецтвом ми мали під час Свята Обжинок, що проходило у ближньому селі Студзєнна.

Обжинки розпочалися Святою Мессою, потім учасники події в традиційному хороводі вирушили на спортивний майданчик . У воротах, парканцях, у двориках майоріли  обжинкові окраси  -  корзини з овочами, фруктами, снопи кукурудзи, саморобні солом»яні лялечки,  і навіть гігантська бджола, кролик, собачка, равлики, виконані з циліндрової кіпи сіна. 

У хороводі мешканці землеробських угідь також проявили значну фантазію та винахідливість - на причепах тракторів їхав салон краси, спортивного клубу «60+»та б.інш. 

Кортеж сількогосподарських машин супроводжувала кінна хода, осідлана гордими власниками коней. На шикарних бричках їхали еліта міста та району.

Надзвичайно вразив усіх нас гостинний намет на спортивному майданчику, де саме й відбулося урочисте відкриття свята і святковий концерт за нашою участю. Президент міста Рацібуж Мирослава Лєнк у своєму слові зауважив, що це свято праці людських рук, свято, яке будує найважливіше відчуття безпеки людини – відчуття, що не прийде голод. Після короткої промови Президент розрізав на малесенькі кусочки  традиційний буханець хліба, випечений із муки нового урожаю пшениці і жита і пригостив усіх присутніх людей на святі.

Після офіційної частини програми настав час для виступів місцевих аматорів і артистів із Тисмениці. І своїх і наших учасників глядачі сприймали щирими і теплими оплесками, вигуками «Браво!», а це додавало ще більшого захоплення, гордості і розуміння того, що ми робимо все правильно, популяризуючи своє рідне українське мистецтво у світі.

Свято Обжинок наближалося до завершення, а враження від побаченого і почутого переповнювали наших учасників. З чудовим настроєм та задоволенням наступного дня ми вирушили в Україну.
Від поїздки у Польщу всі отримали масу позитивних емоцій, адже побачили красу міста Рацібуж та глибше пізнали культуру прекрасної країни. Всі їхали додому з надією, що колись знову повернуться сюди…

P.S. Від імені усіх учасників колективу художній керівник Ярема Галига висловлює велику вдячність за фінансову підтримку у творчій поїздці міському голові м. Тисмениця Степану Свораку, голові районної ради Роману Крутому, голові районної державної адміністрації Івану Семанюку, начальнику відділу культури райдержадміністрації Олександрі Стефінко та ТОВ «Тикаферлюкс», керівник Володимир Іванишин.

Як каже керівник: «Ми вас не підвели, ми представили нашу Тисменицю, а загалом Україну гідно і цим ми можемо гордитися разом….»

Інформація - Любов Глодов'юк, завідувач методичного кабінету відділу культури Тисменицької райдержадміністрації.

 

                          

 

Переглядів: 965 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024