Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2013 » Січень » 21 » ТИСМЕНИЦЬКІ РІЗДВЯНІ ФЕСТИНИ
08:35
ТИСМЕНИЦЬКІ РІЗДВЯНІ ФЕСТИНИ

  Цикл новорічно-різдвяних свят завершує розколяда, яка покликана не тільки відродити традиції, притаманні кожному населеному пункту і характерні саме для цього величного християнського свята, але й примножити їх. Тож цікавим та феєричним видалося цьогорічне підсумкове дійство народної творчості «Тисменицькі Різдвяні фестини», що відбулося у Народному домі м.Тисмениця 20 січня 2013 року.
  Усіх, хто цієї недільної днини завітав на захід, запальними ритмами зустрічали у фойє районного будинку культури учасники оркестру духової музики відділу культури та туризму районної державної адміністрації (керівник Василь Дубіцький).
  Зі  святом, яке відзначає увесь християнський світ, – Народження Христа привітав усіх учасників розколяди та присутніх у залі голова районної державної адміністрації Іван Росіцький.
До речі, це перший захід, який він відвідав як очільник району. 

  Багату фольклорно-мистецьку спадщину району презентували цього разу 16 художніх колективів Тисмениччини, а саме: учасники аматорського мистецтва будинку культури селища Єзупіль (керівник Наталія Вовчук),

народний аматорський драматичний колектив БК с.Черніїв (керівник Галина Сандуляк), 

вокальний гурт «TeDeum» вокальної студії «Істина» церкви Царя Христа монастиря оo.Василіян (керівник Олександра Гринюк), 

народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Джерело» БК с.Підлісся (керівник Владислав Князєв), 

аматорський фольклорний колектив «Клубівчанка» клубу с.Клубівці (керівник Світлана Слупська), 

аматорський фольклорний колектив БК с.Марківці (керівник Ірина Шаламай),

аматорський фольклорний колектив клубу с.Колодіївка (керівник Галина Гриш),

народний аматорський драматичний колектив, народний аматорський хоровий колектив БК с. Павлівка (керівник Леся Боднар, Володимир Савчук), 

аматорський фольклорний колектив БК с. Чорнолізці (керівник Дмитро Бандурак), 

аматорський фольклорний колектив клубу с.Майдан (керівник Марія Антоняк), 

аматорський фольклорний колектив «Вільшанка» БК с. Вільшаниця (керівник Оксана Архамула), 

аматорський вокальний ансамбль дівчат «Світанок» БК с. Нові Кривотули (керівник Микола Василюк),

аматорський фольклорний колектив БК с. Угринів (керівник Галина Дубровська), 

аматорський чоловічий ансамбль церкви Святого Дмитрія Солунського с.Марківці (керівник Михайло Гавадзин), 

народний аматорський хоровий колектив «Просвіта» НД м. Тисмениця (керівник заслужений працівник культури Роман Медвідь), 

народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Барви Прикарпаття» БК с. Старі Кривотули (керівники Дмитро Мачошак, Василь Романець, Петро Заник). 

  Вікова категорія учасників – різноманітна: від найменших, дітей дошкільного віку, до найстарших, яким за вісімдесят.

  Самобутні, для багатьох вперше почуті, і добре відомі колядки та щедрівки різної манери виконання, щирі віншування, яких цього дня звучало більше сотні. А ще – оригінальні сценарії події народження Спасителя, яскраві образи та харизматичні постаті щоразу неповторно і по-новому відтворені у вертепах, цікавих театралізованих постановках, дотепна та жартівлива Маланка, автентичні костюми та обрядові речі побуту у стародавній українській господі, де батько з матір’ю розповідали дітям про величну подію народження Христа та приймали колядників, щедрівників, засівальників – усе це допомогло присутнім окунутися у містерію Різдва.
  Неповторна атмосфера величі різдвяних свят цього дня об’єднала і учасників, і аудиторію залу. А додало до загального настрою урочистості спільне виконання знаної від малого до старого в усіх населених пунктах Тисмениччини колядки «Нова радість стала».
  Відрадно, що підтримати аматорів сцени приїхали й сільські голови, а очільник Павлівської громади Іван Вацеба відмінно справився на сцені із роллю царя Ірода.
  Під завісу заходу його ведучі – методисти відділу культури та туризму районної державної адміністрації Людмила Федик та Роман Шкрумида
запросили на сцену голову райдержадміністрації Івана Росіцького і начальника відділу культури та туризму районної державної адміністрації Олександру Стефінко. Вони подякували учасникам Різдвяних фестин за прославу розколядою народження Ісуса Христа, збереження українських традицій та відзначили, який багатий і обдарований талантами Тисменицький район. 
  «Наше серце переповнює радість за те, що ми зуміли зберегти нашу коляду, передати її дітям. І сьогодні "Тисменицькі різдвяні фестини", які ми започаткували більше 10 років тому, прижилися. І ми ще раз переконалися, що вони потрібні. Я маю змогу спостерігати, як зростає кількість колективів, змінюється віковий ценз. Це і було головною метою. Якщо на сцену виходить бабуся і веде за руку дитину, ми можемо бути впевнені, що ми – народ. У нас є щось спільне, а спільне, це – наші традиції, звичаї, обряди», - поділилася враженнями від побаченого Олександра Стефінко.





текст - tsm.if.gov.ua


Переглядів: 2038 | Додав: kultura | Теги: Різдвяні фестини | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024