Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2013 » Листопад » 25 » У ТИСМЕНИЦІ ПОМ’ЯНУЛИ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ
14:34
У ТИСМЕНИЦІ ПОМ’ЯНУЛИ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

Більше сотні запалених свічок і лампадок, молитва та хвилина мовчання. Так у Тисмениці поминали жертв голодоморів 23 листопада. На виконання Указу Президента України від 19 серпня 2013 року № 430/2013 «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» у четверту суботу листопада жалобні заходи відбулися у кожному населеному пункті за участі влади, духовенства, молоді та громадськості. Про траурний день у календарі сповіщали синьо-жовті прапори із чорними стрічками на будівлях, вулицях та площах.

На майдан у центрі Тисмениці біля пам’ятника Борцям за волю України вшанувати пам’ять мільйонів співвітчизників прийшли керівництво району, міста, духовенство, працівники районної державної адміністрації та її структурних підрозділів, територіальних відомств центральних органів виконавчої влади, районної ради, депутати районної, міської рад, представники районних служб, установ, організацій, політичних партій, громадських організацій, учителі та учні Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, молодь, громадськість.

Вінки до пам’ятника Борцям за волю України поклали заступник голови районної державної адміністрації Володимир Заник і заступник керівника виконавчого апарату районної ради Михайло Королик та міський голова Тисмениці Богдан Дарчин і його заступник Анатолій Янюк. 

IMG_2862

За упокій душ невинно убієнних священики церков Тисмениці, а саме: святого Архистратига Михаїла Роман Микієвич, святого Миколая Володимир Гринишин, Руслан Андрусяк, Різдва Пресвятої Богородиці Микола Понайда відслужили поминальну панахиду. 

IMG_2878

Сивочолі люди поважного віку, юні і зовсім маленькі, що прийшли за руку із батьками, зі свічками у руках в унісон промовляли слова молитви. А далі на хвилину усі завмерли у мовчанні. І ці символічні 60 секунд о 16.00 годині об’єднали українців на майданах і площах не тільки нашої держави, але й інших країн світу.

IMG_2895

IMG_2941

IMG_2901

Голодоморів в історії України у ХХ столітті налічується три: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Втім наймасштабнішим і найстрашнішим за своїми насідками став Великий Голод 1932-1933 років. За різними підрахунками мати-Україна не дорахувалася від 4 до 10 мільйонів своїх дітей. І це у мирний час на родючих чорноземах у врожайний рік. Горе голоду заглянуло у кожну хату, смерть косила села і міста, подекуди вимирали цілі райони та області. Часто свій останній прихисток люди знаходили просто на вулиці. Їх не встигали ховати за християнським звичаєм…

Жива історія – це очевидці тих подій. У районі їх налічується 18. Це люди, які переїхали у наш регіон із областей на той час радянської України.

У своєму виступі Михайло Королик та учениця Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів Вероніка Харевич назвали Голодомор 1932-1933 років трагедією українського народу та одним із наймасштабніших злочинів в історії людства. «Ця подія має стати для нас уроком. Ми повинні згадати мільйони невинних жертв і добре подумати, куди сьогодні повинна рухатися Україна?», - підкреслив у своєму виступі Михайло Королик. Та додав, що тільки пам’ятаючи минуле, ми маємо право сподіватися на майбутнє.

IMG_2929

IMG_2934

Під звуки пісні «Гори свіча» у виконанні учасниці вокальної студії Народного дому м. Тисмениця Ілони Мороз усі учасники заходів поклали запалені свічки до пам’ятника. Із настанням сутінок вогники свічок, викладених у формі цифри вісімдесят – роковин трагедії українського народу, продовжували освітлювати площу міста. 

IMG_2953

IMG_2974

IMG_2987

IMG_2999

А виявом громадянської позиції стали запалені лампадки у вікнах людей, яких не залишила байдужими ця «чорна» дата в історії України.

IMG_2960

По завершенні віче-реквієму ведуча заходу Людмила Федик – провідний методист відділу культури райдержадміністрації запропонувала усім присутнім переглянути документальний фільм про Голодомор в Україні у центрі культури та дозвілля «Відродження».





джерело: сайт Тисменицької РДА


Переглядів: 717 | Додав: kultura | Теги: У ТИСМЕНИЦІ ПОМ’ЯНУЛИ ЖЕРТВ ГОЛОДОМ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024