Меню сайту
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
Головна » 2013 » Жовтень » 15 » У ТИСМЕНИЦІ ВІДБУЛИСЯ УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ 71-Ї РІЧНИЦІ УПА
03:53
У ТИСМЕНИЦІ ВІДБУЛИСЯ УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ 71-Ї РІЧНИЦІ УПА

  Щорічно 14 жовтня, на велике християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, годинник історії відраховує чергову річницю Української Повстанської Армії. Цьогоріч від часу створення народного військового угрупування, так званої, армії без держави, що боронила рідну землю від окупантів – радянських більшовиків, німців та поляків, які посягали на територію та знищували український народ, виповнюється 71-а річниця.
  У Тисмениці урочистості з нагоди 71-ї річниці УПА розпочалися за українським звичаєм – з молитви.  У храмах міста під час богослужінь звучали подячні слова воїнам, що вибороли прагнення наших предків жити у вільній державі. Як зазначив парох церкви святого Миколая о.Володимир Гринишин, повстанці не завойовували, а, навпаки, боронили свою рідну землю від загарбників. У бій вони ішли під покровом Пресвятої Богородиці. Можливо, саме опіка і захист Божої Матері допомогли армії із народу протистояти озброєним і чисельно значно більшим ворожим військовим угрупованням. Завершилася Свята Літургія духовним гімном «Боже, великий, єдиний» та державним – «Ще не вмерла Україна».
  Врочистою ходою під супровід маршових мелодій колоною учасники заходу пройшли до місця, яке у Тисмениці символізує нескореність української нації – центральної площі, на якій встановлений пам’ятник Борцям за волю України із викарбуваними прізвищами жителів міста, які віддали життя за незалежність. Вдягнена у синьо-жовті знамена площа додала урочистості заходу.

  Покладання вінків, панахида та віче продовжили програму заходів, що відбулися за участі перших осіб району – голів райдержадміністрації Івана Росіцького, районної ради Володимира Семеніва, їх заступників, керівництва міської ради, ветеранів УПА, духовенства, працівників районної державної адміністрації, районної ради, районних служб, керівників та працівників підприємств, установ, організацій, учителів та учнів Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, молоді, громадськості.
  Панахиду за полеглими під час національно-визвольних змагань відслужили священики церкви святого Архистратига Михаїла Роман Микієвич, святого Миколая Володимир Гринишин, Руслан Андрусяк, Андрій Костенко.
  У промовах голови районної державної адміністрації Івана Росіцького та учениці Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, президента учнівського парламенту Марії Кучер звучали слова подяки ветеранам УПА.
«Ми схиляємо голову перед пам’яттю загиблих, вшановуємо живих ветеранів УПА і кажемо їм «Спасибі!» за те, що сьогодні ми йдемо правильним шляхом розвитку держави, щоб вона була сильною; про яку мріяли діди, якою сьогодні бачимо її ми, батьки, та продовжить творити її історію нинішнє молоде покоління», - підсумував Іван Росіцький.

  Святкового настрою додали патріотичні повстанські пісні у виконанні зведеного хору за участі народного аматорського хорового колективу «Дзвін» Народного дому м.Тисмениця (керівник Мирослава Василюк) і народного аматорського хорового колективу «Благовіст» клубу Слобода (керівник Руслана Ракета) та продекламована провідним методистом відділу культури РДА Людмилою Федик поезія Галини Пухти «Україні».

  Для ветеранів УПА заходи продовжилися святковим обідом, під час якого заступник голови районної ради Руслан Фармус та керівник апарату районної державної адміністрації Ярослав Татарин вручили грамоти голів райдержадміністрації та районної ради ветеранам УПА та до них грошові допомоги.

Сюжет ТРО "Тсмениця"





Переглядів: 1818 | Додав: kultura | Теги: У ТИСМЕНИЦІ ВІДБУЛИСЯ УРОЧИСТОСТІ З | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
УВАГА!!!!
УВАГА !!! САІТ БІЛШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЄТСЯ І БУДЕ ВИДАЛЕНИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ
 
 
By Dmytro Postolovskyy © 2024